17 Temmuz 2013 Çarşamba

HZ.ZÜLKİFL


Zülkifl

ZulkiflKur'ân'da adı geçen peygamberlerden birisidir.Kur'ân'da Enbiyâ ve Sâd Surelerinde kendisinden bahsedilmektedir: "İsmâilİdris ve Zülkifl, hepsi sabredenlerdendi. Onları rahmetimize soktuk. Şüphesiz onlar salih olanlardandı" (Enbiya, 85 ve 86).
"Kuvvetli ve basiretli kullarımız İbrahim'i,İshâkı ve Yâkub'u da an. Biz onları ahiret yurdunu düşünme özelliğiyle temizleyip, kendimize halis (kul) yaptık. Onlar bizim yanımızda seçkinlerden, hayırlılardandır. İsmâil'i, Elyesâ'i, Zülkifl'i de an. Hepsi de iyilerdendir" (Sad, 38/45, 46, 47, 48).
Zülkifl'in peygamber olmadığını söyleyenler olmuşsa da, İslam bilginlerinin çoğunluğuna göre peygamberdir ve geçerli olan görüş de budur.[1]Ayette geçen "Zülkifl", peygamberin adı değil lâkabıdır ve "nasib ve kısmet sahibi" anlamına gelir. Fakat burada dünyaya ait zenginliği değil, peygamberin üstün kişiliğini ve ahiretteki derecesini kastetmek için kullanılmıştır. Onun gerçek adı hakkında çok farklı rivayetler vardır. Yahudiler O'nun, İsrailoğullarının esâreti sırasında peygamber tayin edilen ve vazifesini Habur Irmağı yakınlarında bir bölgede yapan Herekselolduğunu iddia etmişlerdir. Âlimlerin bir kısmı da onun Eyyub peygamber'in kendisinden sonra peygamber olan Bişr adındaki oğlu olduğunu söylemişlerdir. Fakat bu görüşlerin hiçbiri kesinlik derecesine sahip değildir.Yüce Allah, Eyyub peygamber'in kıssasını arz ettikten sonra, peygamberlerinden bazılarını anmış ve onları övmüştür. İnsanları tevhide çağıran, Allah'ın sevgi ve övgülerini kazanan bu peygamberden biri de, Zülkifl peygamber'dir.Taberi'de yer alan bir rivayete göre Zülkifl peygamber Şam'da otururdu. Oradaki halkı Allah'a inanmaya, O'na ibadet etmeye ve dürüst bir şekilde yaşamaya çağırdı ve orada vefât etti.Mezarının Diyarbakır'ın Eğil ilçesinde bir türbede olduğu bilinmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder