21 Temmuz 2013 Pazar

CENNET


Cennet

Cennet İslam'da, İslam dinine inananların ebedi olarak kalacaklarına inandıklerı bir ahiret mekânıdır. İslam'da cennet tanımlamalarının büyük ölçüde sümerzerdüşt ve yahudigeleneklerinden esinlendiği görülür; cennet'e bir köprüden geçilerek gidilir, cennette huriler bulunur, cennete Adn (Aden) cenneti diye isim verilir.Genel bir görünüm olarak Cennet'in erkek zevklerine hitap ettiği, sıcak ve kurak ortadoğu bölgesinin insanlarının özlem ve hayalleri ile ilgili olabilecek gölgeler, serinlikler, ırmaklar, bağlar ve bahçeler içerdiği düşünülebilir.Cennet gidilecek yer olarak Cehennemin zıddıdır. Cennetteki hayat sonsuzdur ve orada birçok mükafat verilecektir. İnanca göre kafirmüşrik ve münafık kişiler cennete giremez, ebedi olarak cehennemde kalırlar. Müslüman olup günah işleyenlerin ise, Allah günahlarını affetmezse, bir süre cehennemde günahlarının cezasını çekeceklerine, daha sonra da cennete gireceklerine inanılır.Cennet, Bakara Sûresinde şöyle anlatılır:
"İman edip salih ameller işleyenlere, kendileri için; içinden ırmaklar akan cennetler olduğunu müjdele. Cennetlerin meyvelerinden kendilerine her rızık verilişinde, “Bu (tıpkı) daha önce bize verilen rızık!” diyecekler. Halbuki bu rızık onlara benzer olarak verilmiştir. Onlar için orada tertemiz eşler de vardır. Onlar orada ebedi kalacaklardır."(2:25)
Nebe Sûresi 31,32,33,34. ayetlerindeki anlatımlar:
« Şüphesiz Allah’a karşı gelmekten sakınanlara bir kurtuluş, bahçeler, üzümler, kendileriyle bir yaşta, göğüsleri yeni çıkmış genç kızlar ve dolu dolu kadehler vardır. »
Hac Suresi, 23. ayetindeki anlatım:
« Şüphesiz, Allah iman edip salih ameller işleyenleri içlerinden ırmaklar akan cennetlere koyacak, orada altından bileziklerle, incilerle süsleneceklerdir. Oradaki giysileri ise ipektir. »
Sâd Sûresi'nin 50,51,52,53. ayetlerindeki anlatımlar:
« Allah’a karşı gelmekten sakınanlar için elbette güzel bir dönüş yeri, kapıları kendilerine açılmış olarak ""Adn cennetleri"" vardır. Onlar orada koltuklara yaslanmış olarak pek çok meyveler ve içecekler isterler. Yanlarında gözlerini kendilerinden ayırmayan yaşıt eşler vardır. »
Gâşiye Sûresi'nin 13,14,15,16. ayetlerindeki anlatımlar:
« Orada yüksek tahtlar, konulmuş kadehler, sıra sıra yastıklar, serilmiş gösterişli yaygılar vardır. »

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder