20 Haziran 2014 Cuma

İSLAM İLE İLGİLİ SORULAR VE CEVAPLARI

Soru 86: Hz. Osman (r.a.)'ı halife ilan eden sahabe kimdir? 

Cevap : Abdurrahman Bin Avf (r.a.) 

Soru 87: İslam tarihinde kim ilk olarak oğlunun halife olmasını vasiyet etmiştir? 

Cevap : Muaviye oğlu Yezid'e 

Soru 88: Kadisiye savaşında Rüstem'e gidip “Biz dileyenleri kula kulluktan kurtarıp yalnız Allah (c.c.)'a kul yapmaya, insanları batıl düzenlerin zulmünden kurtarıp İslam'ın adaletine koymak için gönderildik” diyen elçinin adı nedir? 

Cevap : Rabi Bin Amr 

Soru 89: 8-10 yaşlarında esir edilerek köle pazarında satıldı. İlk müslüman olanlardan olan sahabeler arasında yer alır. Çocuk yaşta babasıyla, Allah Resulü (s.a.v.) arasında “Kimi tercih ediyorsun” sorusuna “Ya Rasulüllah sizin üzerinize hiç bir kimseyi tercih edemem, benim annem de, babam da sensin” diyerek peygamber sevgisinin anne ve baba sevgisinin üstünde olduğunu belirtmiştir. Peygamberimiz (s.a.v.) Taif'te müşrikler tarafından taşlandığında vücudunu taşlara karşı tutarak liderini korumaya çalışmıştır. Kur'an'ı Kerim'de ismi geçen yegane sahabe olup, “Allah Resulünün sevgilisi” lakabıyla şereflenmiştir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Bir çok defasında gazvelere çıktığında yerine onu vekil bırakırdı. Bedir savaşından itibaren, şehit düştüğü Mute savaşına kadar yapılan bütün gazvelere katılmıştır. Savaş meydanlarında ok atmada pek maharetli ve becerikliydi. Mute'de şehit olduğunu duyduğunda gözleri yaşaran peygamber Efendimiz (s.a.v.): “Bu göz yaşları sevgilinin sevgiye olan iştiyakı” dediği sahabe kimdir? 

Cevap : Zeyd İbni Harise (r.a.) 

Soru 90: İlk müslümanlardan olup, Hz. Ali (r.a.)'ın abisidir. Kendisinin tanındığı meşhur ismi vefatı esnasında, Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in söylediği bir söz üzerine söylene gelmiş ve o isimle meşhur olmuştur. Habeşistan'a hicret eden müslümanların içinde bulunmuş ve Habeş kralı Necaşi'ye karşı müslümanların sözcülüğünü yapmıştır. Peygamberimiz (s.a.v.)'in: “Zeyd şehit olursa o, o şehit düşerse Abdullah Bin Revaha, O da şehit düşerse asker kimi isterse onu komutan yapsın” dediği savaşta şehit düşen ikinci sıradaki komutandır. İsmini de bu savaşta şehit oluş şekliyle almıştır. Bu komutanın adını ve hangi savaşta şehit olduğunu yazınız. 

Cevap : Caferi Tayyar (r.a.) - Mute savaşı 

Soru 91: Şerefli tarihimiz nice kahramanlıklara sahne oldu. Nice çileler çekildi, nice şehitler verildi. İşte İslam'ın ilk yıllarında bir sahabe bu çile ve işkenceye maruz kaldı. Dövüldü, sövüldü, fakat asla dininden dönmedi. Kızgın korlara yatırıldı. O korları çiçeğe çevirmedi Allah, kuluma cennette çok nimetler vereyim diye, örnek olsun ondan sonra gelecek rahatını seven müslümanlara diye. İşte o mübarek insanın kemikleri görünecek şekilde yanıktı sırtı. Yanık sırtını Hz. Ömer (r.a.)'a göstererek “Ya Ömer neydi o ilk günlerde çektiğimiz çileler” diyordu. Bu çilekeş sahabe kimdir? 

Cevap : Habbab Bin Ered (r.a.) 

Soru 92: Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz (s.a.v.) 571 yılında 
dünyaya geldi. İnsanları kölelikten, putlara kulluktan kurtarmak ve temizlemek için gelmiştir. Uzak-yakın demeden bütün insanlara vahiy kültürünü sunmuştur. Kimileri inkar etti. İnkar edenler müslümanları ümitsizliğe düşürmedi. Kimileri iman etti, grup grup Allah'ın dinine girdi. Onlar da müslümanları şımartmadı, şükrünü artırdı. Bunlar Mekkeli, Medineli, Taifli, Faslı olup İslam'a gönül vermişlerdi. Bunlardan biri de Rum diyarlarından gelen ve sapsarı rengiyle bu hayır ummanına bir çeşni katan sahabe kimdir? 

Cevap : Süheyl Er Rumi (r.a.) 


Soru 93: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in sır katibinin ismi nedir? 

Cevap : Hz. Huzeyfe (r.a.) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder