20 Haziran 2014 Cuma

İSLAM İLE İLGİLİ SORULAR VE CEVAPLARI

Soru 29: İslam'ın ilk müslümanları hep onun evinde dinle tanıştılar. Daha müslümanlar 40 olmadan 
gizli toplantı ve ibadetlerini onun evinde yaptılar. İslam onun evinde anlatılmaya, tebliğ 
edilmeye başlandı. Müslümanlar ve İslam tarihi için istisna bir yere sahip olan eviyle anılan bu misafirperver sahabe kimdir? 

Cevap : Erkam Bin Erkam (r.a.) 

Soru 30: İslam'a ilk giren sekiz kişiden biri, cennetle müjdelenen on kişiden 
biri, Hz.Ömer (r.a.)'dan sonraki halife seçimindeki Şura heyetindeki altı kişiden biri, cennetle müjdelendiğini duyduğu zaman buğday, un ve yiyecek yüklü 700 deveden oluşan kervanını Allah yolunda hibe eden bu zengin sahabe kimdir?

Cevap : Abdurrahman Bin Avf (r.a.) 

Soru 31: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in hicretinde Hz. Ebu Bekir (r.a.) ile Sevr mağarasında gizlendiklerinde üç gün müddetince onlara yemek taşıyan insan o civarda koyun otlatan bir insandı. Allah (c.c.) habibine onun eliyle yardım ediyordu. Bu sahabe kimdi? 

Cevap : Amir Bin Füheyre (r.a.) 

Soru 32: Aslen İranlı olan ve çileyi tatmış olan sahabedir. Mecusi (ateşe tapan) bir ailenin çocuğu 
olup ailesinin inancı kendisini tatmin etmedi ve Hıristiyanlığı duyunca Hıristiyan olup yıllarca bir papaza hizmet etti. O dinde onu tatmin etmedi ve Allah Resulü (s.a.v.)'i duydu. İslam'ı kabul etmek için Mekke'ye doğru gelirken onu yol arkadaşları köle diye bir Medineli yahudiye sattılar. Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in hicretinde Medine'ye geldiğini hurma dalında iken duyunca heyecandan düştü. İyileşince gidip müslüman oldu ve onu müslümanlar kölelikten kurtarmak için aralarında 300 hurma ağacı yetiştirip yahudiye vermek için anlaştılar. Yahudi bu hali görünce hidayete erdi ve müslüman oldu. Böylece o 
kölelikten, yahudi dininden, hurmalıkta yahudinin olmaktan kurtuldu. Hendek savaşı öncesinde istişare yapılırken Hendek kazılması fikrini ortaya atan ve fikri kabul edilmiş olan 
büyük sahabe kimdir? 

Cevap : Hz. Selman-ı Farisi (r.a.) 

Soru 33: Ensardan olup küçük yaşta Kur'an'ı Kerim'i ezberledi. Hz. Peygamber(s.a.v.)'in vahiy 
katipliğini yaptı. Rasulüllah (s.a.v.)'in emri ile Süryani ve İbrani dillerini öğrendi. Hz. Peygamber (s.a.v.)'in mektuplarını yazdı ve tercümanlığını yaptı. Hz. Ebu Bekir döneminde Kur'an ayetlerinin “Mushaf” haline toplanışında çalışan heyetin başı da olan bu sahabe kimdir? 

Cevap : Zeyd Bin Sabit (r.a.) 

Soru 34: İslam tarihinde okçuların emiri (komutanı) adıyla meşhur olan sahabe kimdir? 

Cevap : Abdullah Bin Cübeyr (r.a.) 

Soru 35: Yaşı yirmiyi geçmediği halde, aralarında büyük sahabelerinde bulunduğu, Bizanslılara karşı savaşacak İslam ordusuna Rasulüllah (s.a.v.) tarafından komutan atanan sahabe kimdir? 

Cevap : Üsame Bin Zeyd (r.a.) 

Soru 36: Uhut savaşında vücudu kanlar içinde kaldığı halde Peygamberimiz (s.a.v.)'i korumak için çarpışıp kahramanlık gösteren kadın sahabe kimdir? 

Cevap : Hz. Nesibe, lakabı; Ümmü Ümera (r.anha) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder