16 Haziran 2014 Pazartesi

BAKARA SURESİ

Bakara Suresi

Bakara Sûresi Kur’an’ın diziminde ikinci sırasında yer alan bu sûre Kur'anın en uzun sûresi olup, 286 ayetten oluşmaktadır.Bakara suresi, ismini surenin 67-73 ayetlerinde anlatılan bir inek kesme hikayesinden alır, Bakara "inek" demektir.Medine döneminde hicretten hemen sonra yazılmaya başlanmış ve yazım takriben on yıla yayılan bir sürecle tamamlanmıştır.Kur’an’ın en uzun suresi olup, 286 ayettir. Hacim itibariyle Kur’an’ın 1/12’sini teşkil eder. Kur’an’ın, ayrıntılı bir özeti durumundadır.
  • "67. Musa, kavmine: Allah bir sığır kesmenizi emrediyor, demişti de: Bizimle alay mı ediyorsun? demişlerdi. O da: Cahillerden olmaktan Allah'a sığınırım, demişti.
  • 68. "Bizim adımıza Rabbine dua et, bize onun ne olduğunu açıklasın" dediler. Musa: Allah diyor ki: "O, ne yaşlı ne de körpe; ikisi arasında bir inek." Size emredileni hemen yapın, dedi.
  • 69. Bu defa: Bizim için Rabbine dua et, bize onun rengini açıklasın, dediler. "O diyor ki: Sarı renkli, parlak tüylü, bakanların içini açan bir inektir" dedi.
  • 70. "(Ey Musa!) Bizim için, Rabbine dua et de onun nasıl bir sığır olduğunu bize açıklasın, nasıl bir inek keseceğimizi anlayamadık. Biz, inşaallah emredileni yapma yolunu buluruz" dediler.
  • 71. (Musa) dedi ki: Allah şöyle buyuruyor: O, henüz boyunduruk altına alınmayan, yer sürmeyen, ekin sulamayan, serbest dolaşan (salma), renginde hiç alacası bulunmayan bir inektir. "İşte şimdi gerçeği anlattın" dediler ve bunun üzerine (onu bulup) kestiler, ama az kalsın kesmeyeceklerdi....
  • 73. "Haydi, şimdi (öldürülen) adama, (kesilen ineğin) bir parçasıyla vurun" dedik. Böylece Allah ölüleri diriltir ve düşünesiniz diye size âyetlerini gösterir."
Hikayenin mantığı birçok tefsirciyi zorlamış ve değişik açıklamalar yapmak zorunda hissetmişlerdir.[kaynak belirtilmeli] Hikayede öldürülen bir kişinin katilinin bulunması için Tanrı'nın bir inek kesilmesi emri vermesi, israiloğullarının bu emre direnmesi, Musa'yı alay etmekle suçlaması ve sonra da kesilen ineğin bir parçasıyla ölüye vurularak diriltilmesi ve kendisini öldürenin kim olduğunu söylemesi anlatılır. Hikayedeki Allah'ın inek kesme emri anlamsız veya abes göründüğü ve abesle iştigal Tanrı'ya yakışmayan bir sıfat olduğu için konuyla ilgili yorumlar yapılmıştır. Buna göre Allah'a ve Musa'ya inanan İsrailoğulları yerel halkın (Mısırlılar) ineği yüceltmesinden ve kutsallık atfetmesinden etkilenmişler, Tanrı da onlara bir inek kesmelerini emrederek karşılık vermiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder