20 Haziran 2014 Cuma

HADİS-İ ŞERİFLER

1- Kolaylaştırınız, güçleştirmeyiniz, müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz.
2- İslâm, güzel ahlâktır.
3- İnsanlara merhamet etmeyene Allah merhamet etmez.
4- Nerede olursan ol Allah’a karşı gelmekten sakın; yaptığın kötülüğün arkasından bir iyilik yap ki bu onu yok etsin. İnsanlara karşı güzel ahlakın gereğine göre davran.
5- Hayra vesile olan, hayrı yapan gibidir.
6- Mümin, bir delikten iki defa sokulmaz. (Mümin, iki defa aynı yanılgıya düşmez)
7- Allah, sizden birinizin yaptığı işi, ameli ve görevi sağlam ve iyi yapmasından hoşnut olur.
8- İman, yetmiş küsur derecedir. En üstünü “Lâ ilâhe illallah (Allah’tan başka ilah yoktur)” sözüdür, en düşük derecesi de rahatsız edici bir şeyi yoldan kaldırmaktır. Haya da imandandır.
9- Müslüman, insanların elinden ve dilinden emin olduğu kimsedir.
10- (Mümin) kardeşinle münakaşa etme, onun hoşuna gitmeyecek şakalar yapma ve ona yerine getirmeyeceğin bir söz verme.
11- Utanmadıktan sonra dilediğini yap!
12- (Allah Rasûlü) “Din nasihattir/samimiyettir” buyurdu. “Kime Yâ Rasûlallah?” diye sorduk. O da; “Allah’a, Kitabına, Peygamberine, Müslümanların yöneticilerine ve bütün Müslümanlara” diye cevap verdi.
13- Kim kötü ve çirkin bir iş görürse onu eliyle düzeltsin; eğer buna gücü yetmiyorsa diliyle düzeltsin; buna da gücü yetmezse, kalben karşı koysun. Bu da imanın en zayıf derecesidir.
14- İki göz vardır ki, cehennem ateşi onlara dokunmaz: Allah korkusundan ağlayan göz, bir de gecesini Allah yolunda, nöbet tutarak geçiren göz.
15- Zarar vermek ve zarara zararla karşılık vermek yoktur.
16- Hiçbiriniz kendisi için istediğini (mü’min) kardeşi için istemedikçe (gerçek) iman etmiş olamaz.
17- Müslüman Müslüman’ın kardeşidir. Ona zulmetmez, onu (düşmanına) teslim etmez. Kim, (mümin) kardeşinin bir ihtiyacını giderirse Allah da onun bir ihtiyacını giderir. Kim Müslüman’ı bir sıkıntıdan kurtarırsa, bu sebeple Allah da onu kıyamet günü sıkıntılarının birinden kurtarır. Kim bir Müslüman’ı(n kusurunu) örterse, Allah da Kıyamet günü onu(n kusurunu) örter.
18- İman etmedikçe cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmedikçe de (gerçek anlamda) iman etmiş olamazsınız.
19- İşçiye ücretini, (alnının) teri kurumadan veriniz.
20- Rabbinize karşı gelmekten sakının, beş vakit namazınızı kılın, Ramazan orucunuzu tutun, mallarınızın zekatını verin, yöneticilerinize itaat edin. (Böylelikle) Rabbinizin cennetine girersiniz.
21- Hiç şüphe yok ki doğruluk iyiliğe götürür. İyilik de cennete götürür. Kişi doğru söyleye söyleye Allah katında sıddîk (doğru sözlü) diye yazılır. Yalancılık kötüye götürür. Kötülük de cehenneme götürür. Kişi yalan söyleye söyleye Allah katında kezzâb (çok yalancı) diye yazılır.
22- ( Mümin) kardeşine tebessüm etmen sadakadır. İyiliği emredip kötülükten sakındırman sadakadır. Yolunu kaybeden kimseye yol göstermen sadakadır. Yoldan taş, diken, kemik gibi şeyleri kaldırıp atman da senin için sadakadır.
23- Allah sizin ne dış görünüşünüze ne de mallarınıza bakar. Ama o sizin kalplerinize ve işlerinize bakar.
24- Allah’ın rızası, anne ve babanın rızasındadır. Allah’ın öfkesi de anne babanın öfkesindedir.
25- Üç dua vardır ki, bunlar şüphesiz kabul edilir: Mazlumun duası, misafirin duası ve babanın evladına duası.
26- Hiçbir baba, çocuğuna, güzel terbiyeden daha üstün bir hediye veremez.
27- Peygamberimiz işaret parmağı ve orta parmağıyla işaret ederek: “ Gerek kendisine ve gerekse başkasına ait herhangi bir yetimi görüp gözetmeyi üzerine alan kimse ile ben, cennette işte böyle yan yanayız” buyurmuştur.
28- Küçüklerimize merhamet etmeyen, büyüklerimize saygı göstermeyen bizden değildir.
29- Sizin en hayırlılarınız, hanımlarına karşı en iyi davrananlarınızdır.
30- Cebrâil bana komşu hakkında o kadar çok tavsiyede bulundu ki; ben ( Allah Teâlâ) komşuyu komşuya mirasçı kılacak zannettim.
31- Birbirinize buğuz etmeyin, birbirinize haset etmeyin, birbirinize arka çevirmeyin; ey Allah’ın kulları, kardeş olun. Bir Müslüman’a, üç günden fazla (din) kardeşi ile dargın durması helal olmaz.
32- (İnsanı) helâk eden şu yedi şeyden kaçının. Onlar nelerdir ya Resulullah dediler. Bunun üzerine: Allah’a şirk koşmak, sihir, Allah’ın haram kıldığı cana kıymak, faiz yemek, yetim malı yemek, savaştan kaçmak, suçsuz ve namuslu mümin kadınlara iftirada bulunmak buyurdu.
33- Allah’a ve ahiret gününe imân eden kimse, komşusuna eziyet etmesin. Allah’a ve ahiret gününe imân eden misafirine ikramda bulunsun. Allah’a ve ahiret gününe imân eden kimse, ya hayır söylesin veya sussun.
34- Söz taşıyanlar (cezalarını çekmeden yada affedilmedikçe) cennete giremezler.
35- Dul ve fakirlere yardım eden kimse, Allah yolunda cihad eden veya gündüzleri (nafile) oruç tutup, gecelerini (nafile) ibadetle geçiren kimse gibidir.
36- Her insan hata eder. Hata işleyenlerin en hayırlıları tevbe edenlerdir.
37- İnsanda bir organ vardır. Eğer o sağlıklı ise bütün vücut sağlıklı olur; eğer o bozulursa bütün vücut bozulur. Dikkat edin! O, kalptir.
38- Mü’minin başka hiç kimsede bulunmayan ilginç bir hali vardır; O’nun her işi hayırdır. Eğer bir genişliğe (nimete) kavuşursa şükreder ve bu onun için bir hayır olur. Eğer bir darlığa (musibete) uğrarsa sabreder ve bu da onun için bir hayır olur.
39- Bir Müslüman’ın diktiği ağaçtan veya ektiği ekinden insan, hayvan ve kuşların yedikleri şeyler, o Müslüman için birer sadakadır.
40- Bizi aldatan bizden değildir.

İSLAM İLE İLGİLİ SORULAR VE CEVAPLARI

Soru 94: Medine'de kurulmuş yeni İslam devletinin, Mekke müşrik devletiyle yaptığı ilk yazılı anlaşma Hudeybiye anlaşmasıdır. Bu anlaşmanın şartlarından bir tanesi şu şekilde idi. Mekke'de müslüman olup, gizlice Medine devletine sığınanların geriye iadesi idi. Bu anlaşma gereği Medine'ye kaçamayan, yeni müslüman olmuş olan müslümanlar, çareyi Mekke ile Şam arasında El-İss diye adlandırılan yerde bir müslüman sahabenin kurmuş olduğu gerilla kampına katılmakta buluyorlardı. Bu gerilla kampına katılan ve eğitilen sahabeler, Mekkeli müşriklerin Şam tarafına gönderdikleri ticaret kervanlarını basarak mallarına el koyuyorlar ve sürücüleri de esir alıyorlardı. Bu durumdan tedirgin olan Mekkeli müşrikler Hz. Peygamber (s.a.v.)'e müracaat ederek Hudeybiye anlaşmasının ilgili maddesinin kaldırılmasını ve bu gerilla kampının dağıtılmasını istediler. Bu gerilla kampını kurarak yöneten sahabe ve bu gerilla kampının ismi nedir? 

Cevap : Ebu Basır ve Ebu Basır Kampı 

Soru 95: Hilafetin hakemler vasıtası ile tespit edilmesine karar verilen sıffın hadisesinden sonra 
(Hüküm ancak Allah (c.c.)'a aittir) ayetini delil göstererek hakem olayını küfür addeden 
müslümanlara ne ad verilir? 

Cevap : Harici 

Soru 96: Ashabtan ve İslam'ı ilk kabul edenlerdendir. En çok hadis rivayet edendir. Hz. Ömer (r.a.)'ın hilafeti döneminde Bahreyn ve Medine'de valilik yapmıştır. Kedileri çok sevdiğinden dolayı Peygamberimiz (s.a.v.) kedilerin babası anl***** gelen Ebu Hureyre lakabını vermiştir. Kendisi de bu isimden hoşlandığından İslam tarihinde bu isimle anılmaktadır. Ebu Hureyre (r.a.)'ın asıl ismi nedir? 

Cevap : Abdullah 

Soru 97: Hendek gazvesinden sonraki zaman içersinde müşrikler, daha önce savaşlarda 
ölen Kureyş büyüklerinin yerini dolduramıyor ve halka fazla tesir edemiyorlardı. Her ne kadar büyüklerinin yolundan gitmiş olsalarda Hicretin 6.yılında Peygamberimiz (s.a.v.) görmüş olduğu bir rüya üzerine umre yapmaya hazırlandı. Etrafındaki müslüman kabilelere haber gönderdi. Fakat bunlar “Muhammed can düşmanlarının içine giderek kendini tehlikeye atıyor” düşüncesiyle birer bahane uydurarak Mekke'ye gitmekten çekindiler. Bunun üzerine Peygamberimiz (s.a.v.) Medineli müslümanlardan meydana gelen 1500 kişilik bir toplulukla yola çıktı. Fakat kafile Hudeybiye mevkiine yaklaştığında, müşrikler müslümanların Mekke'ye 
girmelerine izin vermeyeceklerini söylediler. Ve sadece müslümanları vekaleten bir kişinin Mekke'yi ziyaretine izin verdiler. Ve bu iş için nihayet Hz. Osman (r.a.) seçildi ve gönderildi. Fakat Hz. Osman müşrikler tarafından göz hapsine alındı. Kureyşin bu hareketi müslümanlar arasında Osman öldürüldü diye haber yayılmasına sebep oldu. Bunun üzerine Peygamberimiz (s.a.v.) artık muharebe etmedikçe dönmeyiz dedi ve orada bulunan müslümanlardan bir tanesi hariç “ölüm var dönüm yok” diyerek Semure adı verilen ağacın altında tek tek biat aldı. Bu biatin adını ve peygamberimiz (s.a.v.)'e biat vermek nasip olmayan o bir kişi niçin biat vermemiştir? 
Cevap : Rıdvan biati - Kırmızı renkli devesini aramayı biate tercih ettiği için

İSLAM İLE İLGİLİ SORULAR VE CEVAPLARI

Soru 86: Hz. Osman (r.a.)'ı halife ilan eden sahabe kimdir? 

Cevap : Abdurrahman Bin Avf (r.a.) 

Soru 87: İslam tarihinde kim ilk olarak oğlunun halife olmasını vasiyet etmiştir? 

Cevap : Muaviye oğlu Yezid'e 

Soru 88: Kadisiye savaşında Rüstem'e gidip “Biz dileyenleri kula kulluktan kurtarıp yalnız Allah (c.c.)'a kul yapmaya, insanları batıl düzenlerin zulmünden kurtarıp İslam'ın adaletine koymak için gönderildik” diyen elçinin adı nedir? 

Cevap : Rabi Bin Amr 

Soru 89: 8-10 yaşlarında esir edilerek köle pazarında satıldı. İlk müslüman olanlardan olan sahabeler arasında yer alır. Çocuk yaşta babasıyla, Allah Resulü (s.a.v.) arasında “Kimi tercih ediyorsun” sorusuna “Ya Rasulüllah sizin üzerinize hiç bir kimseyi tercih edemem, benim annem de, babam da sensin” diyerek peygamber sevgisinin anne ve baba sevgisinin üstünde olduğunu belirtmiştir. Peygamberimiz (s.a.v.) Taif'te müşrikler tarafından taşlandığında vücudunu taşlara karşı tutarak liderini korumaya çalışmıştır. Kur'an'ı Kerim'de ismi geçen yegane sahabe olup, “Allah Resulünün sevgilisi” lakabıyla şereflenmiştir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Bir çok defasında gazvelere çıktığında yerine onu vekil bırakırdı. Bedir savaşından itibaren, şehit düştüğü Mute savaşına kadar yapılan bütün gazvelere katılmıştır. Savaş meydanlarında ok atmada pek maharetli ve becerikliydi. Mute'de şehit olduğunu duyduğunda gözleri yaşaran peygamber Efendimiz (s.a.v.): “Bu göz yaşları sevgilinin sevgiye olan iştiyakı” dediği sahabe kimdir? 

Cevap : Zeyd İbni Harise (r.a.) 

Soru 90: İlk müslümanlardan olup, Hz. Ali (r.a.)'ın abisidir. Kendisinin tanındığı meşhur ismi vefatı esnasında, Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in söylediği bir söz üzerine söylene gelmiş ve o isimle meşhur olmuştur. Habeşistan'a hicret eden müslümanların içinde bulunmuş ve Habeş kralı Necaşi'ye karşı müslümanların sözcülüğünü yapmıştır. Peygamberimiz (s.a.v.)'in: “Zeyd şehit olursa o, o şehit düşerse Abdullah Bin Revaha, O da şehit düşerse asker kimi isterse onu komutan yapsın” dediği savaşta şehit düşen ikinci sıradaki komutandır. İsmini de bu savaşta şehit oluş şekliyle almıştır. Bu komutanın adını ve hangi savaşta şehit olduğunu yazınız. 

Cevap : Caferi Tayyar (r.a.) - Mute savaşı 

Soru 91: Şerefli tarihimiz nice kahramanlıklara sahne oldu. Nice çileler çekildi, nice şehitler verildi. İşte İslam'ın ilk yıllarında bir sahabe bu çile ve işkenceye maruz kaldı. Dövüldü, sövüldü, fakat asla dininden dönmedi. Kızgın korlara yatırıldı. O korları çiçeğe çevirmedi Allah, kuluma cennette çok nimetler vereyim diye, örnek olsun ondan sonra gelecek rahatını seven müslümanlara diye. İşte o mübarek insanın kemikleri görünecek şekilde yanıktı sırtı. Yanık sırtını Hz. Ömer (r.a.)'a göstererek “Ya Ömer neydi o ilk günlerde çektiğimiz çileler” diyordu. Bu çilekeş sahabe kimdir? 

Cevap : Habbab Bin Ered (r.a.) 

Soru 92: Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz (s.a.v.) 571 yılında 
dünyaya geldi. İnsanları kölelikten, putlara kulluktan kurtarmak ve temizlemek için gelmiştir. Uzak-yakın demeden bütün insanlara vahiy kültürünü sunmuştur. Kimileri inkar etti. İnkar edenler müslümanları ümitsizliğe düşürmedi. Kimileri iman etti, grup grup Allah'ın dinine girdi. Onlar da müslümanları şımartmadı, şükrünü artırdı. Bunlar Mekkeli, Medineli, Taifli, Faslı olup İslam'a gönül vermişlerdi. Bunlardan biri de Rum diyarlarından gelen ve sapsarı rengiyle bu hayır ummanına bir çeşni katan sahabe kimdir? 

Cevap : Süheyl Er Rumi (r.a.) 


Soru 93: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in sır katibinin ismi nedir? 

Cevap : Hz. Huzeyfe (r.a.) 

İSLAM İLE İLGİLİ SORULAR VE CEVAPLARI

Soru 73: Bir gün bir toplulukta Rasulüllah (s.a.v.) efendimiz sırayla: “Bugün sizden kim oruçlu olarak sabahladı? Sizden kim bugün bir hastayı sordu? Bugün sizden kim bir cenazede hazır bulundu? Bugün sizden kim bir yoksulu doyurdu?” sorularını sordu. Sahabeden sadece bir kişi “Ben ya Rasulüllah” diye cevap veriyordu. Bu sahabe kimdir? 

Cevap : Hz. Ebu Bekir (r.a.) 

Soru 74: İsrail oğullarından ve Yusuf (a.s.)'ın soyundandır. Kur'an ile Tevrat arasındaki benzeyişliğe dikkat çekerek kavmine: “Musa'ya nazil olan Tevrat'ı Allah kelamı kabul edipte Muhammed (s.a.v.)'e nazil olan Kur'an'ı inkar etmek zulümdür” diyerek müslüman olmuştur. Ahkaf suresinin 10 ayeti sonuna kadar kendisi için nazil olan bu sahabe kimdir? 

Cevap : Abdullah İbni Selam (r.a.) 

Soru 75: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in Mekke'den Medine'ye hicretini başlangıç olarak alan hicri takvimi kim başlatmıştır? 

Cevap : Hz. Ömer (r.a.) 

Soru 76: Mekke fethedildiğinde Kabe'nin anahtarını Rasulüllah (s.a.v.) kime vermiştir? 

Cevap : Osman Bin Talha (r.a.)'a 

Soru 77: Hz. Hatice annemizden sonra müslüman olan kadın kimdir? 

Cevap : Hz. Abbas'ın hanımı Ümmül Fadl (r.anha) 

Soru 78: Tarık Bin Ziyad size neyi hatırlatıyor? 

Cevap : Endülüs'ün fethini 

Soru 79: Ölümünde Rahmanı arşı titreyen sahabe kimdir? 

Cevap : Saat Bin Muaz (r.a.) 

Soru 80: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in seni seviyorum dediği sahabe kimdir? 

Cevap : Muaz Bin Cebel (r.a.) 

Soru 81: İslam aleyhine şiirler yazarak fitne çıkaran ve sahabe tarafından öldürülen şahıs kimdir? 

Cevap : Kab Bin Eşref 

Soru 82: Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Mekke'den Medine'ye hicret ederken Ranuna vadisinde konaklamış ve orada ilk Cuma namazı kılınmıştır. Hutbeyi Peygamber Efendimiz (s.a.v.) okumuştur. Cumayı kıldıran sahabe kimdir? 

Cevap : Esad Bin Zürare (r.a.) 

Soru 83: Allah Resulü (s.a.v.)'in hendek savaşında düşmanı gözetlemek için görevlendirdiği sahabe kimdir? 

Cevap : Huzeyfe (r.a.) 

Soru 84: “Bana uyarıcı ihtarlar yapmadıkça, sizde hayır yoktur. Sizlerden gelen bu uyarıları güzel karşılamadıkça biz de hayır yoktur” 

Cevap : Hz. Ömer (r.a.) 

Soru 85: “Ömrüm boyunca oruç tutsam, hiç uyumadan geceyi ibadetle geçirsem, malımı 
parça parça Allah yolunda infak etsem ve bu hal üzere ölsem, fakat gönlümde Allah'a itaat edenlere karşı bir sevgi, isyan edenlere karşı da bir nefret duygusu taşımazsam, bütün bu yaptıklarımdan fayda göremem” diyen sahabe kimdir? 

Cevap : Abdullah Bin Ömer (r.a.) 

İSLAM İLE İLGİLİ SORULAR VE CEVAPLARI

Soru 60: Müslümanların İslam'ın beşinci halifesi dedikleri Emevi halifesi kimdir?

Cevap : Ömer Bin Abdulaziz (r.a.)

Soru 61: Hz. Ebu Bekir kaç yıl halifelik yaptı?

Cevap : Iki sene, üç ay, sekiz gün.

Soru 62: Mekke fethedildiğinde Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Kabe'nin anahtarını
kime vermişti?

Cevap : Osman Bin Talha (r.a.)

Soru 63: Bedir savaşında oğlu Abdurrahman'ı müşrikler içinde görüp onunla dövüşmek istediğinde Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in izin vermediği sahabe kimdir?

Cevap : Hz. Ebu Bekir (r.a.)

Soru 64: Medine'de müslümanlara cemaatla ilk defa namazı kim kıldırdı?

Cevap : Musab Bin Umeyr (r.a.)

Soru 65: Kudüs hangi halife zamanında fethedildi?

Cevap : Hz. Ömer (r.a.) zamanında

Soru 66: Uhut savaşında Rasulüllah (s.a.v.)'in miğferinin demir halkalarının mübarek yüzüne
batması üzerine, dişleriyle halkaları çıkartan, bunu yaparken iki dişi kırılan sahabe kimdir?

Cevap : Ebu Ubeyde Bin Cerrah (r.a.)

Soru 67: Hz. Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in amcasının oğludur. Hicretten üç yıl önce müslümanların abluka altında alındıkları sırada Mekke'de dünyaya geldi. Rasulüllah (s.a.v.)'in terbiyesinde yetişti ve duasını aldı. Hicretin 27.ci yılında Afrika fütuhatına, 48.ci yılında Hz. Ebu Eyyub El Ensari ile İstanbul seferine katıldı. Hz. Ali (r.a.) zamanında Basra valiliği yapan bu sahabe kimdir?

Cevap : Abdullah İbni Abbas (r.a.)

Soru 68: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'den “Genişliği, gökler ve yer kadar olan cennet”
sözünü duyunca bir anda ruhunda fırtınalar koptu. “Gökler ve yer kadar” diyerek hayal etmeye çalıştı onu. Bedir, çölde bir kum tanesi kadar küçüktü şimdi. Sevinçle ürperdi. Mademki bunu O müjdeledi, bir an önce oraya kavuşmalıyım, dedi. Eline bir kaç hurma aldı ve yemeye başladı. Fakat ne garip, yediği her hurma, bir öncekinden daha lezzetsizdi. Durdu. Yiyecek zamanı varmıydı? Hayır, bu çok uzun bir süre, dedi. Elindeki hurmaları fırlattı. Atını savaş alanına sürdü. Dövüşüyor ve şu beyitleri söylüyordu: “Cihatta sabırla, Allah'a takva ve salih amel azığıyla koşmak. Her azık tükenmeye mahkum. İyilik ve takvada yalnız hakikat.” Yolunuz Bedir'e düşerse bir gün, duvarlarla çevrili bir alan göreceksiniz. Girin kapıdan, yürüyün ince beton yoldan. İşte küçük boş bir havuz, hayır havuz değil, vardınız onun yanına. Orada yatan 14 kişiden biridir. Sorun nasıl attı hurmaları elinden! Sorun! Kimdir bu sahabe?

Cevap : Umeyr Bin El Humam (r.a.)

Soru 69: Peygamberimiz (s.a.v.) Hakka davet için gittiği Taif'den kederli bir halde Mekke'ye döndüğünde onu kim himayesine almıştı?

Cevap : Mutim Bin Adiyy

Soru 70: Henüz müslüman olmamış Ebu Talha'nın evlenme teklifini “Eğer
müslüman olursan, işte o benim mehrim olsun, evlenelim, başka bir şey istemem” sözleriyle cevap veren hanım sahabe kimdir?

Cevap : Rümeysa (r.anha)

Soru 71: Müşrikler her vücudunu parçalayışta ona soruyorlardı: “Muhammed'in senin yerinde olmasını istermisin?” oda her defasında şu cevabı veriyordu: “Vallahi Muhammed (s.a.v.)'e bir diken batması karşılığında, ailem ve çocuğumla birlikte rahat olmak istemem” Kimdir bu yüce sahabe?

Cevap : Hubeyb Bin Adiyy (r.a.)

Soru 72: Müslüman olanların 14.cüsüdür. Önce Habeşistan'a sonra Medine'ye hicret etmiştir.
Bedir savaşında yararlıklar göstermiştir. Hicretin 2.ci yılında vefat ettiğinde, Hz. Peygamber (s.a.v.) cenazesi üzerine kapanıp onu öpmüş, ağlamış ve tabuta konulduğu sırada: “Ey Osman ne mutlu sana! Şimdi devlet saadet senin içindir. Ne dünya sana bir hülle (elbise) giydirdi, ne de sen dünyaya bir kıymet verdin. ” Buyurmuştur. Eskimiş ehramıyla kefenlenen bu sahabe kimdir?

Cevap : Osman İbni Mazun (r.a.)

İSLAM İLE İLGİLİ SORULAR VE CEVAPLARI

Soru 47: Ashabın en güzel simalarından biri idi. Bazı zaman Cebrail (a.s.) Resulü Ekrem (s.a.v.)'in huzuruna onun suretinde gelirdi. Bu güzel simalı 
sahabe kimdir? 

Cevap : Dıhyetül Kelbi (r.a.) (Dıhye İbni Halife) 

Soru 48: Hz. Ömer (r.a.)'in Sad Bin Ebi Vakkas komutasında 8000 müslümanı 60000 kafire 
karşı gönderdiği ve İran ordusu komutanı Calinus'la, Rüstem'i öldürerek kazanılan savaş hangisidir? 

Cevap : Kadisiye savaşı. 

Soru 49: Bizans ordu komutanı olarak, Halit Bin Velit komutasındaki İslam ordusunun karşısına gelip Hz. Halit'le görüştükten sonra müslüman olup aynı günkü komutanı olduğu orduya karşı savaşıp sadece bir saat müslümanlığı esnasında gusül, şahadet, iki rekat namaz ve cihadı yerine getirip adını dahi değiştirmeye vakit bulamadan şehit olan insan kimdir? 

Cevap : Cerce (Corci) 

Soru 50: Hz. Osman (r.a.)'ın halife seçilmesinde Hz. Ömer (r.a.) işaretiyle oluşan “Şura Heyeti” kimlerden ibaretti? 

Cevap : 
a- Abdurrahman Bin Avf (r.a.) 
b- Zübeyr Bin Avvam (r.a.) 
c- Hz. Ali (r.a.) 
d- Hz. Osman (r.a.) 
e- Talha Bin Ubeydullah (r.a.) 
f- Sad Bin Ebi Vakkas (r.a.) 
g- İhtilaf olması halinde ise Abdullah Bin Ömer (r.a.) 

Soru 51: İki müslüman gurubun ki bunlardan biri Hz. Ali (r.a.) taraftarları diğeri ise Hz. Muaviye (r.a.) taraftarları arasında yapılan çarpışmanın İslam tarihindeki ismi nedir? 

Cevap : Sıffın olayı 

Soru 52: Hz. Hatice (r.a.)'nin erkek kardeşinin oğludur. Kabeyi Muazzama'nın içinde doğmuş olan tek kişidir. Ancak Mekke fethedildiği gün müslüman olmuştur. Bu geç kalışından dolayı büyük pişmanlık duymuş, uzun süre ağlamış, Darun Nedve adı verilen tarihi evini satarak geçmişin acı izlerini silmek istemiştir. Bütün varlığıyla İslam'a yönelmiş, bütün malını Allah (c.c.) yolunda harcamış olan bu sahabe kimdir? 

Cevap : Hakim İbni Hazam (r.a.) 

Soru 53: Hz. Ali (r.a.)'ın oğlu Hz. Hasan'a iyi muhafaza etmesi gerektiğini söyleyerek sekiz tane tavsiyede bulundu. Bu tavsiyeler nelerdir. 

Cevap : 
a- Zenginliklerin en büyüğü akıldır 
b- Fakirliklerin en büyüğü ahmaklıktır 
c- Vahşetin en büyüğü kibirdir 
d- Meziyetlerin en büyüğü güzel ahlaktır 
e- Ahmaklarla arkadaş olma 
f- Yalancılarla dost olma 
g- Cimrilerle arkadaşlık kurma 
h- Dine lakayt olanlarla dostluk kurma. 

Soru 54: Hz. Bilal'i özgürlüğüne kim kavuşturdu? 

Cevap : Hz. Ebu Bekir (r.a.) 

Soru 55: Gördükleri işkencelerden dolayı müslümanlar göç etmek zorunda kalmışlardır. Müslümanların göç ettiği yerlerin ismini söyleyiniz? 

Cevap : Habeşistan ve Medine. 

Soru 56: Medine'ye ilk hicret eden sahabe kimdir? 

Cevap : Ebu Seleme Bin Abdul Esad (r.a.) 

Soru 57: Hz. Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'i vefatından sonra hangi sahabe yıkadı? 

Cevap : Hz. Ali (r.a.) 

Soru 58: Habeşistan'a ilk hicret edenler kimdi ve başlarında kim vardı? 

Cevap : 16 kişi idiler ve başlarında Hz. Osman (r.a.) vardı. 

Soru 59: Hz. Muhammed (s.a.v.)'e peygamberlik gelmeden önce, Ukaz panayırında içlerinde Hz. Muhammed (s.a.v.)'in ve Hz. Ebu Bekir (r.a.)'ın de bulunduğu bir topluluk içinde yakında bir peygamber geleceğini bildiren şahıs kimdir? 

Cevap : Kus Bin Saide 

İSLAM İLE İLGİLİ SORULAR VE CEVAPLARI

Soru 37: Hicretin 49. Senesinde , içlerinde İbni Abbas, İbni Ömer, İbni Zübeyr ve Ebu Eyyub El Ensari (r.a.)'nin de bulunduğu İslam ordusu İstanbul'u kuşatmıştı. Bu güzide ordunun komutanlığını yapan sahabe kimdir? 

Cevap : Süfyan İbni Avf (r.a.) 

Soru 38: Savaşa katılmadıkları için haklarında ayet inen üç sahabe vardı ki bunlarla Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ve ashabı konuşmamış, selamlarını almamış ve selam vermemişlerdi. Ne zaman ki pişmanlıklarını tövbe ile Allah (c.c.)'a kabul ettirmişler ve o zaman Efendimiz (s.a.v.) ve ashabı Allah (c.c.)'ın izni ile konuşmuşlardı. Haklarında ayet inen bu üç sahabe hangileridir? 

Cevap : Kab Bin Malik, Murare Bin Nebi, Hilal Bin Ümeyye (r.anhüm) 

Soru 39: Hz. Bilali Habeşi'ye kızgın çöller üzerinde dininden döndürmek için taşlarla işkence 
yapan kafir kimdi ve bu kafirin akıbeti ne oldu. 

Cevap : Ümeyye Bin Haleftir. Bedir savaşında sahabeler tarafından öldürüldü. 

Soru 40: Annesi, Rasulüllah (s.a.v.)'i korumak için silah kuşanan ilk kadın, babası akabede 
biat eden yetmiş kişiden biri, kardeşi Uhut'ta kendini Hz. Peygamber (s.a.v.) için feda edenlerden, Necid'te peygamberlik iddiasında bulunan Müseyleme'ye Hz. Peygamber Efendimiz (s.a.v.)în mektubunu ***ürmüş orada vücudu parça parça doğranarak şehit edilen sahabe kimdir? 

Cevap : Habib İbni Zeyd (r.a.)
Soru 41: Başlangıçta Rasulüllah (s.a.v.)'in aleyhinde hicivler yazdı. Fakat sonra pişman olup 
Medine'ye affolunmak ümidi ile gitti. Rasulüllah (s.a.v.)'in huzurunda müslümanlığı kabul etti ve Rasulüllah (s.a.v.)'i öven meşhur “Bürde” kasidesini okudu. Rasulüllah (s.a.v.) çok memnun kaldı ve sırtından hırkasını çıkarıp ona giydirdi. Şair olan bu sahabe kimdi? 

Cevap : Kab Bin Züheyr (r.a.) 

Soru 42: İslam'da ilk gerilla kurucusu olan sahabe kimdir? 

Cevap : Ebu Basir (r.a.) 

Soru 43: Peygamberimiz (s.a.v.) bir sahabeye, bir sır olarak, münafıkların kimliklerini bildirmişti (listesini vermişti). Hatta Hz. Ömer (r.a.) gelmiş “Acaba bende bu listede varmıyım” diye sormuştur. Bu listeyi Allah Resulü (s.a.v.)'in verdiği sahabe kimdir? 

Cevap : Hz. Huzeyfe (r.a.) 

Soru 44: Medine'de münafıkların başı olarak bildirilen şahıs kimdir? 


Cevap : Abdullah Bin Ubey Bin Selul 

Soru 45: Peygamber Efendimiz (s.a.v.) cemaat olarak iki sahabenin arkasında namaz kılmıştır. Bu iki sahabe kimlerdir? 

Cevap : Hz. Ebu Bekir (r.a.) ve Hz. Abdurrahman İbni Avf (r.a.) 

Soru 46: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in halasıdır. Kardeşi Allah'ın aslanı lakabıyla anılan 
Hz. Hamza, oğlu Peygamberimiz (s.a.v.)'in yardımcısı Zübeyr İbni Avvam'dır. Uhut savaşında müslümanlara su taşıyan, Hz. Peygamber (s.a.v.)'i yalnız kalmış görünce su tulumunu fırlatıp savaş alanına atılan, kahramanca Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'i savunan, kardeşi Hz. Hamza'nın parçalanmış vücudunun başında “Vallahi sabredeceğim, bunlar Allah (c.c.) yolunda oldu” diyen sahabe hanım kimdir? 

Cevap : Safiyye Binti Abdulmuttalip (r.anha) 

İSLAM İLE İLGİLİ SORULAR VE CEVAPLARI

Soru 29: İslam'ın ilk müslümanları hep onun evinde dinle tanıştılar. Daha müslümanlar 40 olmadan 
gizli toplantı ve ibadetlerini onun evinde yaptılar. İslam onun evinde anlatılmaya, tebliğ 
edilmeye başlandı. Müslümanlar ve İslam tarihi için istisna bir yere sahip olan eviyle anılan bu misafirperver sahabe kimdir? 

Cevap : Erkam Bin Erkam (r.a.) 

Soru 30: İslam'a ilk giren sekiz kişiden biri, cennetle müjdelenen on kişiden 
biri, Hz.Ömer (r.a.)'dan sonraki halife seçimindeki Şura heyetindeki altı kişiden biri, cennetle müjdelendiğini duyduğu zaman buğday, un ve yiyecek yüklü 700 deveden oluşan kervanını Allah yolunda hibe eden bu zengin sahabe kimdir?

Cevap : Abdurrahman Bin Avf (r.a.) 

Soru 31: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in hicretinde Hz. Ebu Bekir (r.a.) ile Sevr mağarasında gizlendiklerinde üç gün müddetince onlara yemek taşıyan insan o civarda koyun otlatan bir insandı. Allah (c.c.) habibine onun eliyle yardım ediyordu. Bu sahabe kimdi? 

Cevap : Amir Bin Füheyre (r.a.) 

Soru 32: Aslen İranlı olan ve çileyi tatmış olan sahabedir. Mecusi (ateşe tapan) bir ailenin çocuğu 
olup ailesinin inancı kendisini tatmin etmedi ve Hıristiyanlığı duyunca Hıristiyan olup yıllarca bir papaza hizmet etti. O dinde onu tatmin etmedi ve Allah Resulü (s.a.v.)'i duydu. İslam'ı kabul etmek için Mekke'ye doğru gelirken onu yol arkadaşları köle diye bir Medineli yahudiye sattılar. Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in hicretinde Medine'ye geldiğini hurma dalında iken duyunca heyecandan düştü. İyileşince gidip müslüman oldu ve onu müslümanlar kölelikten kurtarmak için aralarında 300 hurma ağacı yetiştirip yahudiye vermek için anlaştılar. Yahudi bu hali görünce hidayete erdi ve müslüman oldu. Böylece o 
kölelikten, yahudi dininden, hurmalıkta yahudinin olmaktan kurtuldu. Hendek savaşı öncesinde istişare yapılırken Hendek kazılması fikrini ortaya atan ve fikri kabul edilmiş olan 
büyük sahabe kimdir? 

Cevap : Hz. Selman-ı Farisi (r.a.) 

Soru 33: Ensardan olup küçük yaşta Kur'an'ı Kerim'i ezberledi. Hz. Peygamber(s.a.v.)'in vahiy 
katipliğini yaptı. Rasulüllah (s.a.v.)'in emri ile Süryani ve İbrani dillerini öğrendi. Hz. Peygamber (s.a.v.)'in mektuplarını yazdı ve tercümanlığını yaptı. Hz. Ebu Bekir döneminde Kur'an ayetlerinin “Mushaf” haline toplanışında çalışan heyetin başı da olan bu sahabe kimdir? 

Cevap : Zeyd Bin Sabit (r.a.) 

Soru 34: İslam tarihinde okçuların emiri (komutanı) adıyla meşhur olan sahabe kimdir? 

Cevap : Abdullah Bin Cübeyr (r.a.) 

Soru 35: Yaşı yirmiyi geçmediği halde, aralarında büyük sahabelerinde bulunduğu, Bizanslılara karşı savaşacak İslam ordusuna Rasulüllah (s.a.v.) tarafından komutan atanan sahabe kimdir? 

Cevap : Üsame Bin Zeyd (r.a.) 

Soru 36: Uhut savaşında vücudu kanlar içinde kaldığı halde Peygamberimiz (s.a.v.)'i korumak için çarpışıp kahramanlık gösteren kadın sahabe kimdir? 

Cevap : Hz. Nesibe, lakabı; Ümmü Ümera (r.anha) 

İSLAM İLE İLGİLİ SORULAR VE CEVAPLAR

Soru 17: Müşrikken Uhut savaşında İslam ordusunun okçular kısmındaki boşluğundan faydalanıp İslam ordusunu zor durumda bırakan, müslüman olduktan sonra Mute savaşında kazandığı başarı ile Peygamberimiz (s.a.v.)'in kendisine : “O Allah (c.c.)'ın kılıçlarından bir kılıçtır” dediği ömrünü harp meydanlarında geçiren Allah'ın kılıcı (seyfullah) lakabını taşıyan bir sahabedir. Vücudunda kılıç değmedik yer kalmayan, fakat şehitlik nasip olmayan bu komutan sahabe kimdir? 

Cevap : Hz. Halit Bin Velit (r.a.) 

Soru 18: İslam tarihinin kendisine şehitlerin efendisi dediği, Esedullah (Allah'ın Aslanı) lakaplı, Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in amcası olan, uhut savaşında Hindin emri ile Vahşi isimli bir kölenin attığı mızrakla şehit olan karnı yarılıp kalbi çıkarılan büyük sahabe kimdir? 

Cevap : Hz. Hamza (r.a.) 

Soru 19: Annesi Hz. Fatıma (r.anha), babası Hz. Ali (r.a.) olan Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in sevgili torunudur. Kendisinin 6 aylık halifelik döneminden sonra halifelik sona erip bu zamandan sonra halifelik adına saltanat başlamıştır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in bu 
sevgili torununun ismini söyleyiniz? 

Cevap : Hz. Hasan (r.a.) 

Soru 20: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in ilk eşi ve onun 7 çocuğu olan (Kasım, Tahir, Tayyip, Zeynep, Rukiye, Ümmü Gülsüm ve Fatıma) isimlerindeki evlatlarının annesidir. İslam ümmetinin kadınların hayırlısı olarak bildirdiği ilk zevcesinin ismi nedir? 

Cevap : Hz. Haticetül Kübra (r.anha) 

Soru 21: Müslümanların gizli ibadet ettikleri dönemde arkadaşları ile birlikte Mekke dışına ibadet etmek için giden, ibadet etmeleri müşrikler tarafından rahatsız edilince bir deve kemiğini alarak müşriklerin birinin kafasına vurarak İslam'da ilk kan döken sahabe olmuştur. Aynı zamanda düşmana savaşta ilk oku atan sahabe ünvanını taşıyan ve cennetle müjdelenen kimdir? 

Cevap : Hz. Sad Bin Ebu Vakkas (r.a.). 

Soru 22: Kureyş'in en asil ailesine mensup, haya örneği bir insandır. İlk müslümanlardan olduğu gibi yaşarken cennetle müjdelenmiştir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in ayrı ayrı zamanlarda iki kızı ile evlenmiş olduğu için kendisine “Zinnureyn” (iki nur sahibi) lakabı verilmiş, Habeşistan'a yapılan ilk hicrete iştirak etmiş, İslam'ın üçüncü halifesi olmuş, vahiy katipliği yaptığı gibi 146 hadiste rivayet etmiş olan ve Kur'an okurken şehit edilen kendisinden meleklerin dahi haya ettiği bu büyük sahabe kimdir? 

Cevap : Hz. Osman Bin Avf (r.a.) 

Soru 23: İslam tarihinde Hattabın oğlu olarak bilinen, cennetle müjdelenenlerden ikincisi olduğu gibi İslam'ında ikinci halifesidir. 40.cı müslüman olarak İslam'ı kabul etmiş, cahiliyye 
döneminde kızını diri olarak toprağa gömmüş ama İslam'ı kabulünden sonra ise ruhu karıncayı dahi incitmeyecek kadar incelmiş, halifelik döneminde dünyada bir daha benzeri çok zor yaşanacak adaleti gerçekleştirmiş ve sonunda 63 yaşında iken mecusi bir köle tarafından hançerlenerek şehit edildi. Yüzüğünde “Nasihat isteyene ölüm yeter” yazılı olan adaletin sahibi İslam'ın ikinci halifesi bu sahabe kimdir? 

Cevap : Hz. Ömer-ül Faruk (Ömer Bin Hattab) (r.a.) 

Soru 24: İslamiyet'i kabul ederken “Allah (c.c.) beni yaratırken babam Ebu Talib'e mi sordu ki, ben iman edeceğim zaman ona sorayım” diyen ve kabul eden, Peygamberimiz (s.a.v.)'in amcasının oğlu, İslam'a ilk giren çocuk, cennetle müjdelenenlerden, dört halifenin dördüncüsü, Hz. Fatıma (r.anha) validemizin kocası, Hasan ile Hüseyin (r.a.)'in babası, Allah (c.c.) aslanı lakaplı bu yiğit sahabe kimdir? 

Cevap : Hz. Ali (r.a.) 

Soru 25: Mekke'de ilk kez halkın içersinde “La ilahe İllallah” diyen sahabe kimdir? 

Cevap : Ebu Zer Gifari (r.a.) 

Soru 26: Dünyanın hiç bir yerinde hiç bir zaman mevcut olmamış olan müesseseyi Hz. Ömer (r.a.) kurmuştu. Halk tarafından sorulan meselelerin cevabını ücretsiz olarak veren bir devlet kuruluşu idi. Bir nevi avukatlık olan bu müessesenin konusu halka hizmet, fetvaların sıhhatli olarak insana devlet eli ile (İslam hukukunu) insanın tabi hakkı olanı bildirmekti. Bu müesseselere ne ad verilir? 

Cevap : İfta Mahkemeleri. 

Soru 27: Cömertliği ile tanınan, elindeki tüm hurma bahçesini vakfeden ve bir daha oraya 
girmeyen hatta hanımını dahi bahçe kapısının dışından çağıran, Uhut savaşında iken Efendimiz (s.a.v.)'e fırlatılan oka kolunu siper yaparak çolak kalıp vücudunun bir parçasını da vererek cömertliğini bu noktada da gösteren sahabe kimdir? 

Cevap : Talha Bin Ubeydullah (r.a.) 

Soru 28: Erkam (r.a.)'ın evinde müslüman oldu. Medinelileri eğitmesi için Rasulüllah (s.a.v.) 
tarafından Medine'ye yollandı. Medine'de Müslümanlara ilk defa cemaatla namazı o kıldırdı. Uhut'ta müslümanların sancağını taşırken şehit oldu. Önceden zengin bir ailenin çocuğu iken, müslüman olup şehit edildiğinde vücudunu tam olarak örtecek kadar bir örtüsü dahi olmayan bu sahabe kimdir? 

Cevap : Musab Bin Umeyr (r.a.)